Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis är en svensk rätt av potatis där potatisen skärs i tunna skivor men fortfarande hålls samman i botten så att den ser ut lite som en bok. Dessa skivade potatisar bakas sedan i ugnen tills de är mjuka och gyllenbruna. Hasselbackspotatis kan toppas med en mängd olika saker, men den mest klassiska versionen toppas med smör, strimlad ost och persilja.

Hasselbackspotatis har sitt ursprung från Hasselbacken, en restaurang i Stockholm, där den uppfanns på 1950-talet. Denna rätt har blivit mycket populär i Sverige och har också blivit uppskattad på andra håll i världen. Hasselbackspotatis är en enkel och elegant rätt som passar bra som tillbehör till en mängd olika rätter, från köttgrytor till fisk och skaldjur. Även de som inte är så förtjusta i potatis brukar uppskatta hasselbackspotatis.

Servering

Hasselbackspotatis är ett mycket mångsidigt tillbehör som passar en uppsjö av rätter. Den kan serveras som en självständig rätt eller med en mängd olika toppingar, som krämig skogschampinjonsås, rökt skinka eller het cheddarostsås.

Hasselbackspotatis passar också bra att servera till grillat kött, som entrecôte eller kyckling, eller till rätter med en krämig sås. Hasselbackspotatis kan också serveras som en del av en buffé eller som en del av en sallad.