Sushi

Sushi är en japansk maträtt som består av rå fisk eller skaldjur som serveras tillsammans med ris och andra tillbehör. Även om sushi har sina rötter i Japan har rätten blivit mycket populär över hela världen. Idag finns sushi både som snabbmat och som så kallad fine dining, där man ofta lägger ner mycket tid och energi på att kombinera sushi med rätt sorts dryck för att förhöja upplevelsen.

Bakgrund

Sushins historia går tillbaka cirka 2 000 år, då man i Japan använde sig av en metod som kallades ”su-meshi” för att bevara fisk. Detta innebar att man lade fisken i en mix av ris och salt och lät den ligga tills den var färdigbehandlad. Denna metod användes för att bevara fisk under vintern när fångsten var som svagast.

Sushi som vi känner det idag utvecklades dock först under Edo-perioden (1603-1868). Då började man använda sig av kokt ris tillsammans med fisk och andra råvaror, och sushi blev en vanlig maträtt i Japan. Sushi blev också mycket populärt bland de rika och mäktiga i samhället, och det fanns många prestigefyllda sushirestauranger i huvudstaden Edo (nuvarande Tokyo).

Med tiden blev sushi alltmer populärt över hela världen, och idag finns det sushirestauranger i nästan varje stad i världen. Sushi har också inspirerat många andra maträtter, som t.ex. california-rullar och maki-rullar. Sushi är idag en mycket uppskattad maträtt som njuts av människor över hela världen.

Nigiri

Nigiri är en form av sushi som består av en bit fisk eller skaldjur som läggs på en bit vinäger-ris. Nigiri-sushi är en av de mest kända och populära formerna av sushi, och det finns många olika sorter av nigiri att välja bland.

Nigiri-sushi görs genom att man tar en liten bit ris och formar den till en liten kaka. Därefter lägger man en bit fisk eller skaldjur på toppen av riset. Fisken eller skaldjuret kan vara rått eller tillagat, och det finns många fisksorter. Vanliga sorter av fisk och skaldjur som används i nigiri är lax, tonfisk, räka och scampi.

Traditionella tillbehör

Japansk soja är en mörkbrun, salt sojasås som används som dipsås till sushi. Den är gjord på sojabönor, vatten, salt och en typ av sirap.

Gari är inlagd ingefära som används som ett sätt att nollställa smaklökarna mellan olika sorter av sushi. Det är gjort på ingefära, socker och vinäger.

Wasabi är en stark grön pasta som används som en kryddig röra till sushi. Den är gjord på wasabirot, vatten och majssirap. Alla tre är viktiga inslag i japansk sushi.